Sisältö:
14.3.2013
KYLÄTEATTERIA PERUSTAMAAN!

Pelataanko teatteria? Nyt etsitään päijäthämäläistä kylää, joilla on purema perustaa oma kyläteatteri – halukas kyläyhdistys, lavalle hinkuvia näyttelijöitä sekä tahto kehittää oman kylän yhteishenkeä.

Kylässä on innokkaita teatterinharrastajia, mutta ei omaa kyläteatteria! Teatterin tekijöitä kylältä yleensä löytyy monia, mutta itse teatteritoiminnan käynnistäminen on vaikeampaa. Jokaisella kylällä on valmis esiintymispaikka, juuri kunnostettu kylätalo tai mansikkatilan pihamaa.

Oman teatteriryhmän ja esitysten tekeminen on kylätoimintaa parhaimmillaan, kyläyhteisöä kiinteyttävä ja voimia ruiskuttava kulttuurihanke. Kaiken lisäksi se on hauskaa ja työllistää erilaisilla toimilla ja rooleilla koko kylän puusepistä ensirakastajiin, kahvipullan leipojista julistemaalariin.

Teatterin perustaminen tyssää yleensä hallinnon organisoimiseen, näytelmätekstin löytämiseen sekä ensimmäisen esityksen ohjaamiseen. Tässä koulutushankkeessa kylään annetaan starttiapu, perustetaan kyläteatteri, puhalletaan se henkiin ja lähetetään omille siivilleen.

Kyläteatterin perustaminen aloitetaan etsimällä kolme, teatteripotentiaalia tihkuvaa päijäthämäläistä kylää ja aloittamalla perustamiskurssitus syksyllä 2013.

Syksyn ja kevään 2014 aikana perustetaan kylälle oma harrastajateatteri, pohditaan toimintasuunnitelma, laaditaan talousarvio, luodaan ja hahmotellaan resurssit, aktivoidaan koko kylä yhteiseen hankkeeseen. Ja tietysti valmistetaan omasta käsikirjoituksesta tai dramatisoinnista paikalliseen aiheeseen perustuva näytelmäesitys tulevaksi kesäksi.

Pilottikoulutusjaksoon otetaan kolme päijäthämäläistä kylää, joilla on aktiivisuutta käynnistää kyläteatteri – aktiivisuus merkitsee halukasta kyläyhdistystä, lavalle hinkuvia näyttelijöitä sekä tahtoa kehittää oman kylän yhteishenkeä. Mukaan voi tulla harrastajia tai asiantuntijoita myös kunnan muista kylistä.

 
Takaisin

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.