Sisältö:
17.4.2013
TÖNNÖSTÄ VUODEN KYLÄ 2013

Orimattilassa sijaitseva kaupunkikylä Tönnö on valittu Päijät-Hämeen vuoden kyläksi 2013.


Valinnan suoritti Päijät-Hämeen kylät ry:n valintaraati. Muina vuodenkyläkandidaatteina olivat Kasiniemi, Padasjoen kirkonkylä, Kurhila-Hillilä, Urajärvi ja Vuorenkylä.

Tönnö on noin 1300 asukkaan aktiivinen kyläyhteisö. Kylällä on osattu arvostaa historiaa ja osattu hyödyntää sitä nykypäivään. Satavuotista koulua ei ole purettu, vaan se on kunnostettu ja kehitetty toimimaan kyläläisten yhteisenä vapaa-ajan ja harrastepaikkana. Koululla ei ole pulaa oppilaista. Koko kylä on yksi osa arvokasta Porvoonjoen kulttuurihistoriallista miljöötä.

Tönnö on kasvava kylä. Sinne on kaavoitettu kokonaan uusia asuinalueita ja rivitaloja on rakennettu aivan kioskin, kylän sydämen, tuntumaan. Kylän omilla nettisivuilla on tonttipörssi. Kylä- ja kylän turvallisuussuunnitelma on ajan tasalla, niitä varten on tehty laajoja kyläkyselyitä.

Ulkopuolisille Tönnö on tuttu tapahtumistaan, mm. Siltajuhlista ja Tenavatähtikilpailusta.

Valintaraati perusteli valintaansa mm. toteamalla, että Tönnö on erinomainen malli siitä, miten kylä voi elää ja kehittyä kaupungin rinnalla sulassa sovussa, vaikka valtaosaltaan kylän alue on maaseutua.

Toimelias kylä on tehnyt paljon työtä ja onnistunut lukuisissa hankkeissaan, jotka ovat lisänneet asukkaiden viihtyisyyttä, turvallisuutta ja vetovoimaa kylää kohtaan. Tönnöön onkin muuttanut paljon väkeä viimeisten vuosien aikana.
 

 
Takaisin

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.