Sisältö:
6.9.2014
KYLÄNMIES OTTAA KALJAA

Kylänmies pakinoi kultaisesta ohrajuomasta...

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT löysi oluesta taikavoimia. Ohran, oluen tekijän, puolustusmekanismit, hordatiinit lisäävät suoliston liikkuvuutta. Tutkimustulos oli odotettavissa vanhan tiedon pohjalta, mutta löydön monimuotoisuus yllätti.
Sen lisäksi, että kultaista ohrajuomaa voi nauttia taas kepeämmin mielin, hordatiinilöydöstä voi hyödyntää uusien terveysvaikutteisten ohratuotteiden valmistamisessa.

Ehkäpä jonain päivänä aamiaispöydässä vedän ensin kasvistanoli-Benecolia ohraleivän päälle, kauhon Elovenan beetaglukaania ja hörppään parit kolpakolliset hordatiinikaljaa jälkiruoaksi.

Syksy on kestien ja olutjuhlien aikaa. Kekrin hordatiinihuumassa kannattaa tutustua oman alueen viljatuotannon makuhelmiin. Päijät-Hämeessä olutketju on vahva: 450 sopimusviljelijää tuottaa noin 1000 henkeä työllistävälle ketjulle 100 000 tonnia mallasohraa vuodessa.
Suositaan siis lähiolutta, luomuohraa suositellaan: lahtelaisen Teerenpelin valikoimista Luomuleevi ja Hollolan Hirven PeuraPils kehittävät funktionaalista juomakuntoamme kummasti.

Ohrainen sahti on oma lukunsa. Alkuperäisolueksi EU:ssa julistettua ruskeaa lientä tehdään tujakammin Kärkölässä ja Padasjoella – naisten sahtiakin saa.
Ja lopuksi nautintavinkki: päijäthämäläinen sahti maistuu parhaalta viilennettynä maitotongan kannesta nautittuna syksyistä ruskan etenemistä seuraillen.

Timo Taulo
kylänmies

 

Lisää kylänmiehen juttuja Lahti Regionin sivuilla

 
Takaisin

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.