Sisältö:
16.4.2015
Mustjärvi on Päijät-Hämeen vuoden kylä

Mustjärvi Asikkalassa on Päijät-Hämeen vuoden 2015 kylä.

Päijät-Hämeen kylät ry:n hallitus vahvistettuna maakuntajohtaja Jari Parkkosella ja YLE Lahden toimittaja Vihtori Koskisella teki päätöksen Mustjärven valinnasta seitsemän kyläehdokkaan joukosta 15.4. pidetyssä kokouksessa.

Mustjärvi on pieni ja pippurinen kyläyhteisö, joka koostaan huolimatta on säilyttänyt yhteisöllisyytensä ja saanut kyläläiset puhaltamaan samaan suuntaan. 

Mustjärven keskustana pidetään aluetta, jossa aikoinaan toimi mm. kaksi kauppaa, posti, taksi, koulu ja seuratalo. Näistä vielä seuratalo Riuttala on edelleenkin toiminnassa.

Seutua halkoo legendaarinen mutkistaan ja mäistään kuuluisa Kopsuontie (3132), jonka kunnostus saatettiin viimein päätökseen syksyllä 2013, kun tien viimeinenkin osa sai päällysteen. Mustjärven seutuun kuuluu osia useista eri kylistä, kuten Kalkkisista, Särkijärvestä ja Iso-Äiniöstä. Keskusta-alue kuuluu Salon kylään, ja etelässä siihen kuuluvat Keltaniemen kylä sekä osia Kopsuon ja Vesivehmaan kylistä.

Asutusta alueella on ollut jo kauan, mistä todisteena ovat mm. kivikautiset asuinpaikat Kotaniemessä Pyhäjärventien varrella ja Torniemessä Keltaniemellä sekä kalliomaalaukset Patalahdessa ja Huonpohjassa. Nykyään Mustjärvellä on noin 170 asukasta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana asukkaita on tullut jopa takaisin. Kesäasuntoja alueella on noin 650 ja kesäaikana asukasluku kohoaa helposti jopa yli tuhanteen asukkaaseen.

Tunnetuimpina kesäasukkaina ovat olleet Toivo Kärki ja Reijo Kallio.  

Kylän sivut

 
Takaisin

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.