Sisältö:

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Syyskuu
Huhtikuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2013:
Helmikuu

Vuosi 2012:
Maaliskuu

Vuosi 2011:
Lokakuu
Huhtikuu
Maaliskuu

Kaikki merkinnät

 
27.1.2014
LEIPÄRESSUA

Lähiruoka on in. On kiva tietää mitä syö. Meidän maakunnassa on oma lähiruokakulttuuri, ja se maistuu suolaiselta, rukiiselta ja valkuaiselta. Vaikkei se ihan kurmeelta kuulostakaan, niin minä rakastan leipäressua. Se tehdään vanhojen kovien ruisleivän kannikoiden, oikean voin ja suolan yhteisellä kuumalla liitolla.

Paloitellaan kovat leivänkannikat suuhunpantavaan muotoon. Keitetään punaista maitoa sopivasti, ja siihen lisätään hieman suolaan ja aika paljon. Kuuma maito kaadetaan leipäressukoiden päälle ja kaiken päälle lisätään kunnon veitsellinen täyttä voita.

Sitä ei saa Wellamo-ravintoloista, mutta siinä on tunnelmaa. Se tuo mieleen vanhat kovat ajat, jolloin yksinkertainen oli maku nautinnollinen pakko. Ja ihme kyllä, sillä maulla on sanottavaa vielä tämän päivän nautiskelijoillekin.

Jos leipäressun autius ei vaativampaa lähiruoan hakijaa liikuta, kannattaa nähdä ajovaivaa, ja tutustua esimerkiksi Auttoisten Keinuhongan lihatilaan, Hollolan Kinnarin viljatilaan, Valosen hunajatilaan, Kalkkisten Viini Pihamaalle, Oijalan luomutilaan Immilässä… päijäthämäläinen lähiruoka on todella lähellä.
 

 
 
 
Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.