Sisältö:

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Syyskuu
Huhtikuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2013:
Helmikuu

Vuosi 2012:
Maaliskuu

Vuosi 2011:
Lokakuu
Huhtikuu
Maaliskuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, tammikuu 2014:

27.1.2014
LEIPÄRESSUA

Lähiruoka on in. On kiva tietää mitä syö. Meidän maakunnassa on oma lähiruokakulttuuri, ja se maistuu suolaiselta, rukiiselta ja valkuaiselta. Vaikkei se ihan kurmeelta kuulostakaan, niin minä rakastan leipäressua. Se tehdään vanhojen kovien ruisleivän kannikoiden, oikean voin ja suolan yhteisellä kuumalla liitolla.

Paloitellaan kovat leivänkannikat suuhunpantavaan muotoon. Keitetään punaista maitoa sopivasti, ja siihen lisätään hieman suolaan ja aika paljon. Kuuma maito kaadetaan leipäressukoiden päälle ja kaiken päälle lisätään kunnon veitsellinen täyttä voita.

Sitä ei saa Wellamo-ravintoloista, mutta siinä on tunnelmaa. Se tuo mieleen vanhat kovat ajat, jolloin yksinkertainen oli maku nautinnollinen pakko. Ja ihme kyllä, sillä maulla on sanottavaa vielä tämän päivän nautiskelijoillekin.

Jos leipäressun autius ei vaativampaa lähiruoan hakijaa liikuta, kannattaa nähdä ajovaivaa, ja tutustua esimerkiksi Auttoisten Keinuhongan lihatilaan, Hollolan Kinnarin viljatilaan, Valosen hunajatilaan, Kalkkisten Viini Pihamaalle, Oijalan luomutilaan Immilässä… päijäthämäläinen lähiruoka on todella lähellä.
 

3.1.2014
KESÄTEATTERIKIHINÄÄ JO TAMMIKUUSSA


Vaikka hanget eivätkä nietoksetkaan ole kovin korkeat kyläraiteilla, alkukevään kylissä on kuuma tunnelma. Kymmenien kylien nuorisoseuratalojen, koululavojen ja kylätalojen lavoilla päntätään uutterasti repliikkejä alimuistiin: ”Rakas Aliina, minähän sanoin, että lääkärini määräsi minulle tupla-annoksen viagraa” ja ”Olavi, suudelmasi jälki ei ikuna unhoitu mielestäin”.

Kesäteatteri on suomalaista kyläkulttuuria parhaimmillaan. Jokainen itseään arvostava kylä pelaa kesäteatteria, tekee samalla vähän bisnestä kyläkassaan ja mikä parhainta: harrastaa ja nauttii teatterin tekemisestä. Päijät-Hämeen kylissä on useita arvostettuja kesäteattereita, jotka ovat valmistavat kesästä kesään kunnon rehellistä puskaa, hauskaa viihdettä ja harjoittavat todellista kylätoimintaa.

Suomalaiset ovat harrastajateatterikansaa sanotaan. Se on vissi tosi. Heinäsuon näytelmäpiirin heikkimantere-pläjäykset, Orimattilan Teatterin kunnianhimoiset suominäytelmät, Miekkiön Honkalinnan maalaiskomediat, Padasjoen harrastajateatterin hupihauskat hölmöilyt, Nastolan Pisarateatterin taarastimaiset esitykset, Heinolan ammattikaupunkiteatterin farssit – Päijät-Häme on kesäteatterimaailman sulatusuuni.

Nyt tammikuussa opetellaan uusia repliikkejä. Ohjaaja etsii epätoivoisesti sopivia näyttelijöitä kyläkaartista, tukijoukot suunnittelevat väliaikakahvitusta, ulkolavastusta, pukujen ompelemista, pylväsmainoksia… hyvässä kylässä valmistaudutaan jo maailman kyläpremiääriin.

Varaa jo aikaasi kesän kylätunnelmiin.
 

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.