Sisältö:

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Syyskuu
Huhtikuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2013:
Helmikuu

Vuosi 2012:
Maaliskuu

Vuosi 2011:
Lokakuu
Huhtikuu
Maaliskuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, lokakuu 2011:

24.10.2011
1 kommentti kommentoi

Kortit jakoon Urajärvellä

Viime viikolla olimme Elina Leppäsen kanssa Urajärvellä ohjaamassa kylätilaisuutta, joka oli palautteen mukaan aktivoiva, mainio, juureva, tarpeellinen, omalaatuinen, hauska, innostava, helppo, mukava, yllättävän hyödyllinen, ajatuksia herättävä, kiva, ja synnytti yhteenkuuluvaisuutta. Mistä siis oli kyse?

Tarina kertoo, että kyseinen kyläsuunnittelun menetelmä sai alkunsa, kun huomattiin, että britit, kovin mielellään, kokoontuvat pelaamaan bridgeä tai muita korttipelejä. Korttien jakaminen ja niistä keskustelu olivat siis luonteva tapa lähteä miettimään myös yhteisön yhteisiä asioita. Kylä välittää -hanke on löytänyt tämän Walesissa kehitetyn metodin ja tehnyt siitä suomalaisen version. Urajärvellä pelattiin tätä kestävän kehityksen peliä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Peli käynnistyy keltaisilla korteilla, jotka haastavat osallistujat miettimään kylää laajemmassa mittakaavassa; miten maailman melskeet, muutosvoimat, kriisit ja villitykset koskettavat meidän elämäämme. Korttien avulla löydetään nopeasti arvopohja, jolle tavoitteita myöhemmin kootaan.

Toinen peli-ilta tuo ajatukset lähemmäs käytäntöä. Mitä tarvitaan, jotta tavoitteiksi kirjatut asiat lähtevät käytännössä liikkeelle? Sinisten korttien peli tuo keskusteluun 50 hyvää käytäntöä, joita on toteutettu menestyksekkäästi ympäri Suomea. Ne saattavat tuoda uusia elementtejä tai ideoita toimintaan.
Viimeinen jako pelataan valkoisilla korteilla. Niillä arvioidaan toimenpiteiden vaikutuksia ja toteuttamiskelpoisuutta.

Yksinkertaista, eikä totta? Tosiasiassa olemme vasta testaamassa menetelmää ja uskoakseni kaikki halukkaat kylät pääsevät mukaan, jos liikkeelle lähdetään heti.
Tarkoitus on julkaista opaskirja, painattaa pelikortteja ja kokeilla ensimmäistä versiota Etelä-Suomen neljässä maakunnassa. Sen jälkeen se laitetaan jakoon koko valtakuntaan.

Pelataanko teillä vielä marjapussia?
kyselee Liisa
 

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.