Sisältö:

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Syyskuu
Huhtikuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2013:
Helmikuu

Vuosi 2012:
Maaliskuu

Vuosi 2011:
Lokakuu
Huhtikuu
Maaliskuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, helmikuu 2013:

26.2.2013
Siemenperunoiden mukana?

Mikä on kylän selviytymistaktiikka, kun suuret kunnat vievät, kuntatalous kituu ja palvelut kaikkoavat? Päijät-Hämeessä kuten koko valtakunnassa eletään mullistavia kuntauudistusaikoja. Vaikka Päijät-Hämeessä Suuri kuntafuusio selkeästi kolmisen vuotta sitten torjuttiinkin, uusia kuntarakenneratkaisuja etsitään vimmaisesti. Se on välttämättömyys, nyt tai tulevina vuosina. Niin todisti tammikuussa Lahdessa vieraillut, ja Oiva-kuntia riviin patistanut valtiovarainministeriön kunta-osaston ylijohtaja Päivi Laajala: “Alueella on suorastaan välttämätöntä tehdä kuntaliitoksia”.
Ylijohtaja maalasi kauhuvisioita kuntakentälle: valtio on sysännyt kunnille uusia tehtäviä ja vastuita, ja lisää on tulossa uuden vanhuuspalvelulain myötä. Valtionosuusjärjestelmää, jolla monet päijäthämäläiset pienemmät kunnat voivat toimia itsenäisinä, ollaan uudistamassa. Onko kuntauudistuksille olemassa mitään vaihtoehtoja, nykyinen paketti kun on käpertymässä torsoksi?
Kuntaspesialisti, dosentti Heikki Helin esittää Ruotsin tapaista maakuntamallia, jossa olisi mahdollisuus saada samankaltaiset säästöt kuin suurkunnissakin.
“Ongelmat ratkeaisivat suurkuntamallia paremmin, jos terveydenhuolto ja vanhustenhuolto, lukiot, ammatillinen koulutus, joukkoliikenne – suuret tehtävät olisivat maakunnan vastuulla. Maakunta rahoittaisi ne keräämällä veroja”, summaa Helin.
Maakuntamalli lisäisi demokratiaa, koska edustajat maakuntavaltuustoon valittaisiin vaaleilla samoissa vaaleissa kuin peruskuntien edustajat.
Malli vaatisi myös kylien ja kaupunginosien entistä tiiviimpää demokratiasidettä peruskunnan päättäjiin. Oli tulevaisuuden kuntarakenneratkaisu mikä tahansa, kyläyhteisöjen on syytä tehdä omat selviytymistaktiikkansa millä päätöksenteko ei katoa täysin kyläläisten ulottumattomiin. Aktiivisen kyläliikkeen avulla voidaan siemenperunat säästää, mutta se vaatii paljon ennakkoluulotonta työtä.

Kyläasiamies
 

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.