Sisältö:

 

Blogit

Etsi blogista:

Katso uusimmat

Vuosi 2014:
Syyskuu
Huhtikuu
Helmikuu
Tammikuu

Vuosi 2013:
Helmikuu

Vuosi 2012:
Maaliskuu

Vuosi 2011:
Lokakuu
Huhtikuu
Maaliskuu

Kaikki merkinnät

 Merkinnät, maaliskuu 2011:

29.3.2011
Viisi tulevaisuuden ikkunaa Päijät-Hämeen maaseudulle ?

Olen viimeaikoina joutunut pohtimaan tulevaisuutta. Millaisia näkymiä avautuu, sanotaan vaikka kymmenen vuoden päähän? Ennustaminen on vaikeaa ja ennakoiminen vielä vaikeampaa.
Niinpä käännyin asiantuntijoiden puoleen. Lahden tulevaisuuden tutkijat (TuTu) kokoontuvat kerran kuussa miettimään syvällisiä asioita. Sain heitettyä heille tämän kysymyksen, entäs kylät ja maaseutu, joka ympäröi Lahtea?
Vepsäläisen Jukka opasti minua ensin listaamaan asioita ja sitten purkamaan ja taas kasaamaan ja tästä prosessista sitten tulee, ihan kuin itsestään, ulos uusia näkökulmia ja yllättäviä asioita!
Tulevaisuuden muutosvoimat, trendit ja villitykset eivät ole yhteismitallisia; jostain tulee ”iso juttu”, joku taas kuivuu kasaan muutaman vuoden meitä pyöriteltyään.Jos esim. Etelä-Savo olisi tarttunut Slow life -elämäntapaan, savolaiseen leppoistamiseen, olisi se näyttäytynyt maakuntana, jossa vain nautiskellaan. Katso diasarja tästä.

Olen nyt siis voittanut tyhjän paperin kammon, ja kirjoittanut teille rennon ohjelmaluonnoksen. Niin rennon, ettei koko ohjelmasta löydy sanoja strategia, kehittäminen ja innovaatio. Ajatuksena tässä luonnoksessa on luoda ja vahvistaa asukkaiden elinvoimaa kannattelevia asioita. Elinvoimahan on ainakin Sitran Maamerkit -hankkeen mukaan energiaa, joka ilmenee henkenä ja tuottaa lisäarvoa yhteisölle.

Ohjelmaa kasataan yhdessä avoimena Google -dokumenttina. Ajatus on, että kaikki halukkaat voivat osallistua, kunhan pysyvät linjassa eli yritetään kirjoittaa selväsanaista suomea. Taulukon jälkeen asioita puretaan vielä tekstiksi, ja silloin pääsevät asiantuntijat kehiin!
Ohjelmassa huomioitavia asioita voit myös laittaa kommenttina tähän kirjoitukseen.

Aivoille askaretta
toimitti Liisa
 

Päijät-Hämeen kylät ry.
Päijännetalo, Meijeritie 1
17200 Vääksy
Puh. 040 7010 633
Sivuston sisällöstä vastaa Päijät-Hämeen kylät ry.
Sivustoa rahoittaa Hämeen ELY-keskus.