Muistokirjoitus

Päijät-Hämeen Kylät ry:n pitkäaikaisen puheenjohtajan Hannu Markkasen muistokirjoitus:

Yhdistystoiminnalla elinvoimaa kotikylälle

Urajärven kylän laajaa ystäväjoukkoa kohtasi 20.03.2017 suru-uutinen; puolivuosisataa kylällä vaikuttanut Hannu Markkanen kuoli Päijät-Hämeen keskussairaalassa pitkän hoitojakson uuvuttamana. Huhtikuun alussa odottava elämänjakso eläkeläisenä ei näin ehtinyt alkaa. Hannu oli syntynyt 08.03.1954.

Historiallinen Ylinen Viipurintie on kulkenut vuosisatoja Urajärven kylän kautta luoden seudulle elinvoimaa. Vuonna 1967 tämä tie sai Urajärven osuudelle öljysoran sekä tien varrelle kyläkauppiaaksi Markkasen perheen Iitistä.

Vanhemmat Enni ja Pekka asettuivat nopeasti kauppiaan tehtäviin ja osallistuivat myös moniin yhdistystoimiin, joista lähinnä oli nuorisoseuratoiminta. Luonnollisesti vanhempien esimerkki vaikutti poikiin Hannu ja Jyrki; he löysivät harrastepohjaa nuorisoseuratoimintaan mm tanhu- ja näytelmäpiireissä. Tuon ajan nuorisolle oli itsestäänselvyys, että vapaa-ajat vietettiin monipuolisesti liikkuen. Hannun ikätovereita oli kylällä riittävästi, jotta kilpailut hiihdon, mäenlaskun, joukkuepelien, pöytätenniksen ja tenniksen parissa saatiin aikaiseksi..

Hannun valmistuttua kauppakoulusta, olikin piakkoin edessä varusmiespalvelus. Hannu arvosti itsenäisyytemme eteen tehtyjä uhrauksia ja ymmärsi asevelvollisuuden merkityksen.  Hän palasi siviiliin aliupseerina Lahden Hennalasta.

Nuoren miehen tulevaisuus oli katkolla 1970 luvun puolivälissä, kun vastaantulija ohitustilanteessa ajautui Hannun kaistalle ja seurauksena oli raju nokkakolari. Tummat tunnot nousivat läheisten ja ystävien mieliin; toipuuko Hannu turmasta ja millaiset edellytykset jatkoelämälle ovat? Voimakas elämänhalu ja lähipiirin tuki nostivat nuorukaisen pitkän toipumisjakson kautta tehtäviin, jotka odottivat tekijäänsä. Elämän täyte löytyi vaiheittain moninaisesta seuratoiminnasta, omasta perheestä ja kauppiasvastuusta.

 

Kyläkauppa on ollut aikanaan kyläläisille ja kesäasukkaille lähes välttämättömyys. Kauppiaan roolia kuvaa erinomaisella tavalla kesäasukas Seija Tiisalan ajatukset:

”Ostimme vuonna 1966 kesäpaikkamme Ruusanrannan. Seuraavana vuonna olimme siellä koko kesän ja aloimme hieman tutustua paikallisiin ihmisiin. Ihastuimme Urajärveen oleskeltuamme parina aikaisempana kesänä kartanon puolella olevassa yliopiston tutkijatalossa, ja silloin keskeisiä nimiä Markkasen lisäksi olivat Vilkuna ja Kujala ja Rusila. Kaikki elämän perustarpeet saimme Markkasen kaupasta, jonne mieheni ajoi polkupyörällä vuosikausia. Markkasen talossa oli myös posti ja Postipankki, niin että kesäelämää oli helppo pitää yllä, varsinkin kun sekä Heinolaan että Lahteen meni useita bussivuoroja.

Kun kylän läpi kulkeva tie oikaistiin, satunnaiset asiakkaat loppuivat. Lisäksi kylään tuli kauppa-auto, jossa oli hiukan halvemmat hinnat, ja kaikki tämä johti käsittääkseni siihen, että kaupan pitäminen enää ollut tarkoituksenmukaista.. Se oli kova isku meille ja monelle muulle autottomalle kyläläiselle.”

Hannu ja Liisa olivat ottaneet 1980-luvulla kauppiasvastuun muutama vuosi isä-Pekan kuoleman jälkeen. Yrittäjyyden keskellä Hannu näki ja koki maaseudun murroksen ja näin osaltaan pyrki tekemään toimia joilla, mm kylän väestömuuttoa ehkäistäisiin ja toisaalta kyläläisten hyvinvointia tuettaisiin. Kauppiastoiminnan loputtua Hannu toimi myyntityön parissa.

Nykymuotoinen kylätoiminta aktivoitui voimakkaasti 1990-luvulla. Urajärvellekin perustettiin oma kyläyhdistys, jossa Hannu toimi pitkään puheenjohtajana. Seudullinen Päijät-Hämeen Kylät ry sai myös Hannusta asioita eteenpäin vievän puheenjohtajan ja hallitusjäsenen. Aikaa myöten syntyi laaja verkosto, joka edesauttoi mittavien hankkeiden ja tapahtumien järjestämisessä. Monimuotoinen työ mm kyläkaavan eteen ja uusien omakotitonttien markkinointi huipentui Kyläasumisen Messuihin vuonna 2004 Kylä kelpaa –messutapahtumaan ja Urajärven valintaan Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Monitoiminen Hannu muistetaan kuitenkin viime kädessä nuorisoseura-aktiivina. Toiminnan lisäksi hän kantoi vastuuta seuran hallinnosta. Hannu toimi vuosikymmeniä Urajärven Nuorisoseuran puheenjohtajana. Seura koki luonnolliset aaltoliikkeet, mutta Hannu osasi tarttua kuitenkin ajassa liikkuviin ilmiöihin ja näin sai liikkeen kautta kylälle uutta elinvoimaa. Hannu järjestöosaaminen huomattiin tälläkin saralla; Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry:n johtokunnan puheenjohtajuutta hän veti kokonaisvaltaisella otteella kuusi vuotta.

Viime vuosien mittava ponnistus Hannulle oli Kartanoteatteritoiminta Urajärven kartanolla. Hannu oli tämänkin hankkeen synnytyksessä mukana ja vastasi pitkälti toiminnan hallinnoinnista nuorisoseuran siipien suojassa. Teatteriryhmän Valkea kuin uni –näytelmä sai vuoden 2015 Etelä-Suomen Sanomien Aukusti kulttuuripalkinnon. Palkinnon mahdollisti innokas harrasteryhmä ja kyläläisten aktiivinen mukanaolo järjestelyissä.

Hannu Markkanen palkittiin vuonna 2006 vuoden Hugo kunnianimityksellä ansioistaan kylän hyväksi tehdystä pitkäjänteisestä työstä. Hän arvosti tätä tunnusta suuresti ja korosti samalla puoliso Liisan ja tytär Merjan korvaamatonta moninaista tukea. Tämä tuki mahdollisti Hannun toimimaan toisten hyväksi; palvelu ja ryhmässä toimiminen oli Hannun kutsumus.

 

Matti Halme